Laurien Mulder
023 - 52 439 58
post@madebylaurienm.nl
 
Autonoom
i.s.m.projecten
Kinderatelier
Nepal
Nieuws
Contact

       


 

< terug

Samen delen, samen spelen - 2003


klik op een fotootje voor een vergroting
       
 
 

Samen delen, Samen spelen - 2003

De opdracht van de Gemeente Haarlem is om een kunsttoepassing met kinderparticipatie te bedenken bij de herinrichting van speeltuin en kinderboerderij Floragaarde. Het speelterrein ligt op de grens van een volksbuurt en een chiquere wijk, en het nieuwe gebouw dat erin komt te staan zal niet alleen dienst doen als openbaar speeltuingebouw maar ook een peuterspeelzaal, een kinderdagverblijf en een naschoolse opvang huisvesten.

In het ontwerp van de tuinarchitect wordt een centrale plaats ingenomen door een pad in de vorm van een slang die de verschillende speelplekken en gebouwen met elkaar verbindt tot in de kinderboerderij.

Om te reageren op het verschijnsel dat deze speelplek door zoveel uiteenlopende groepen kinderen wordt gebruikt ligt een ontwerp voor de bestrating van dit pad het meest voor de hand.

In het tegelontwerp wordt gespeeld met de eenvoudige maar doeltreffende tekst Samen delen, Samen spelen. Zó gelegd dat het gelezen kan worden in iedere richting, in iedere volgorde - vanaf de straat, vanuit het gebouw, vanaf het bankje in de kinderboerderij. Lees je de letters niet, dan is het een geel-zwart slangenhuidpatroon, waarin meer dan 100 tegels verwerkt zijn met namen en korte teksten gemaakt door kinderen die de verschillende gebruikersgroepen vertegenwoordigen: van peuters tot pubers, van buurtkinderen tot kinderen op de naschoolse opvang. Om ze allemaal te lezen moet men het pad helemaal aflopen, zodat de verbindende functie van de slang versterkt wordt.